Left4Dead.cz


Left 4 Dead – Tipy a triky pro survivors

Vydání Left 4 Dead máme nějakou chvíli za námi a česko slovenská komunita se stále rozšiřuje. Proto jsem dostal tenhle nápad sepsat pár základních tipů pro nováčky. Budu se snažit článek aktualizovat a upravovat podle vašich představ. Určitě se najde pár věcí co zde chybí, proto to neváhejte napsat dolů do komentářů.

1) Friendly fire

Vyvarujte se každého „friendly firu“, většinou je to zbytečná ztráta jak životů, tak reputace (zde si dejte pozor obzvlášť na brokovnice, rozptyl je někdy větší než se zdá a zásah může být smrtící). Jako prevenci využívejte krčení (krčit by se nejvíce měli ti co mají v oblibě UZI a M16, stát budou ti co nepotřebují k míření být v klidu tj. sniper rifle (v za“zoom“ování může stát i klečet), brokovnice).

2) Boj proti řadovým Infected

Při čištění lokací používejte co nejvíce své pistole, náboje do větších zbraní se na vyšších obtížnostech nebo v obzvláště tvrdém versusu cení. Pokud zaútočí horda snažte se být pohromadě, kryjte se navzájem, při přebíjení využívejte bashe (zbraň se vám mezitím nabíjí). Při bránění místností si do dveří prostřelte malé otvory a z těch střílejte dokud dveře nebudou kompletně zničeny. Neplýtvejte pipebombami ani molotovy, pokud na vás neútočí horda nebo nejste ochromeni Special Infected.

3) Boj proti Special Infected

a) Boomer

Tlouštík, který toho moc nevydrží, ale je schopen oslepit obsahem svého žaludku všechny přeživší. Poznáte ho podle krkání a podobných zvuků, hlídejte si střechy (s oblibou z nich skáče), také si dejte pozor na různé rohy, dveře (pro kontrolu střílejte skrz dveře, nebo zdi). Také ho většinou doprovází skupinka infected. Pokud vás pozvrací nebo u vás praskne, jste dočasně slepí (čím méně se hýbete a čím méně na vás útočí infected, tím dříve budete zase vidět). Když vás překvapí boomer ze zálohy, nebo na vás vyskočí odněkud ze předu, bashněte ho a až bude odstrčen v dostatečné vzdálenosti, odstřelte ho (neměl by vás pak jeho obsah zasáhnout).

b) Hunter

Pokud uslyšíte vrčení nebo hlasitý křik připravte se bashovat, připravuje se na vás tento malý atlet, který vás jedním skokem složí na zem a z vašich vnitřností si bude dělat svačinu. Když ho bashnete ve správný čas tj. když je zrovna u vás nebo na vás skáče, bude ochromen a na pár sekund nechopen pohybu, zabijte jej. Hned jak na někoho skočí, nejdříve ho bashněte z oběti dolů, většinou když na něj střílíte, střílíte i do oběti.

c) Smoker

Tohoto milého pána poznáte podle kašlání, nebo zeleného kouře, který se kolem něj objevuje. Smoker si své oběti přitahuje na 30 m dlouhý jazyk, oběť takhle oddělí od skupiny, nebo znehybní. Smokera můžete zabít hned jak ho uvidíte, ale když si vás chytí máte jen pár sekund na to se od něj pár výstřely osvobodit.

d) Tank

Obr, kterého poznáte podle hlasitého funění. Hned jak uslyšíte dupání, připravte si molotov (stejně se dá použít i kanystr) a snažte se ho zapálit, pak buď utíkejte, nebo se ho snažte obíhat a soustředěně do něj všichni pálit. Pokud někoho shodí na zem a začne jej zabíjet, pokuste se do něj bashnout, většinou pak zaútočí na vás a svojí předchozí oběť nezabije. Propan butanová láhev ho po výbuchu vykolejí a na některých mapách je ho schopna shodit z mapy (No Mercy, 4. kapitola – část po opuštění výtahu).

e) Witch

Na tu si dejte obzvláště pozor. Poznáte jí podle pláče. Většinou se vám krčí někde v cestě, když se vám jí podaří po jednom obejít za pomocí tiché chůze je to lepší, ale pokud jí někdo vystraší musíte jí ihned zabít, jinak minimálně jeden váš člen zemře. Když vám Witch stojí v cestě máte dobrý výhled a jste v dostatečné vzdálenosti, můžete jí zkusit ustřílet z dálky. Někdy se kolem ní objevují jiní Special Infected, aby vás vyprovokovali ke střelbě.

4) Final maps

Na finálních částech kampaní si vždy ujasněte co kdo bude dělat, co kdo bude krýt a co si kdo vezme za zbraň. Na každé mapě je finále trošku jiné, na No mercy se nejvíce osvědčuje bránit shody mezi rádiem a střechou, na Death toll zase minigun, na Dead Air shody se vstupem do letadla na levé straně od minigunu, nebo cisternu a na Blood Harvest koupelnu u schodů v druhém patře. Ve finálních mapách se mrtví survivors neobjevují ve skříních, tak na sebe dávejte pozor).

5) Healování

Používejte pilulky a health kity jen když je to nutné (když krvácíte, nebo máte černobílou obrazovku (umíráte)).

6) Další tipy

Nikdy nepodceňujte bash, zavírejte za sebou dveře, zbytečně nesólujte. Ve hře hraje velkou roli komunikace, nejlepší je hlasová, ale není na škodu si nějaké hlášky na bindovat (přes konzoli).

7) Versus

Ve versusu se snažte hodně spolupracovat a být rychlí (infected se pak nestíhají respawnovat), šetřete si životy, pomáhejte si navzájem, můžete se pokusit rushovat (rychlý postup mapou bez velkého střílení a zastavování), ale nerushujte jako jednotlivec, ale jako celek.

Komentáře:

  1. Crash

    Witchka je vpoho, když máš brokovnici.
    Jinak pěkný.

  2. Sgt. Dutch

    Dobře napsané, ale jen mám připomínku s tím rushováním. Čím víc rushujete a postupujete mapou, tím rychleji se objeví tank a může Vás nemile překvapit v prostorách, kde se s ním obtížně bojuje. Např. uvnitř vagónů, nemáte kam mu uhnout.
    Čím víc rushujete, tím míň si všímáte okolí a ostatních. Když Vás pak překvapí tank se skupinou běžných infected a do toho nepozorovaně boomer. Máte vystaráno…..nepřežijete 🙂

  3. Sashman13cz

    Zajimave:Djj urcite je to k b veci a kazdy kdo zacal hrat teprve nedavno tyhle rady oceni to bez vyjimky.Spousta lidi si neuvedomi ze exidtuje takova cinnost zvana bash:D A mensi typ ode me kdyz vas poblije boomer tak behejte kolem svych survivors a jenom bashujte tak nemaj sanci nekoho zranit:D

  4. pixel

    Sashmen : Ja si myslim ze je asi nejlepsi reakce na pobliti od boomera rychle vlist do kouta za svy kamose ,pokud poblije vsechny tak do kouta a vedle sebe tak se vyvarujete tk 🙂

  5. MagorG

    mno me dys poblije boomer tak zacnu behat po celi mape a bashuju dokut zase nezacnu videt XD……jinak nekde sem cet ze se da pres konzoli aktivovat starej dobrej server browser nevite o tom neco?

  6. Crash

    openserverbrowser tuším

  7. Moki

    Tak snad jen to, že do Witch bych nestřílel zdálky (pokud nemáte tier 2 zbraně a sehranej team hlasovou komunikací), ale radši poslal jednoho šikovnýho, kdo jí odstraní jednou ranou z brokovnice. Už to umí kdekdo.
    Btw schody 🙂

  8. Sumi

    ano má 4 z češtiny se projevila 😀

  9. Khenyk

    Pěkně Sumi 🙂 Dobrá poučka pro newbies.

  10. udh

    jo je to openserverbrowser ale nejak ho nepouzivam 🙂

  11. TetaMargit

    Pekný článok. Chcel by som sa spýtať či by sa takto dali spísať tipy a triky aj za infected?

  12. Sumi

    2TetaMargit: Jo neboj už se na tom pracuje 😉

  13. TetaMargit

    ďakujem, teším sa. Za infected som totiž dosť veľký noob.:-)

  14. Shodar87

    Dobra prace, Sumi. Mozna by to chtelo rozepsat zbrane a jejich vyuziti.

  15. Shodar87

    My mistake, sekce o zbranich je pod Informacemi o hre. Nejak jsem si ji nevsiml :D.

  16. Robin_CZ

    na tomto servru sem chvilku hral Dead Air ve versus modu 😀 , ale už mi to nejde zkuste : 123.216.45.129:27010

  17. Kubas86

    Dobrý článek, lidi a kde hrajete ? já hraju skoro denně na serverech co sou v tydle groupě 🙂 a na čecha narazim fakt máááálo kdy …

  18. valpet

    pametam si jedneho typka ktory sa schoval za witch a bol smoker no survovor zacal po nom strielat brokovnicou a trafil witch a smoker prezil a potom ho este ovracal boomer…chudak jeden

  19. lodyha

    ja když hraju za zombi tak se pokažde schovam za witch a jak vystartuje witch tak i ja hrači přidou o dost životu

  20. Bill

    ja nevim co mam dat abych mnel Witch
    poradte

  21. stulda

    Za Witch nejde hrat

  22. Damien

    Další, co bych přidal do návodu je, že v momentě kdy na spolusurvivora skočí hunter a střílíte do něj, ubíráte tím i svému hráči, ale v momentě, kdy má smoker spolusurvivora a střílíte přímo do něj (tzv. zepředu jakoby do vašeho spoluhráče), tak to vašemu spoluhráči neubírá vůbec nic, do doby, než ho smoker pustí.

  23. martin

    čau.já jsem hrál je proti počítači a chtěl bych hrát i po internetu ale nevím kde mám stáhnout steam.poradíte? díky

  24. Shodar87

    http://store.steampowered.com/ pod Browse Games v zelenem ramecku.

  25. Tomik

    dík za radu

Přidat komentář